Dzisiaj jest 20 listopada 2019, 14:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 16 lipca 2015, 06:52 
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sierpnia 2007, 13:53
Posty: 4882
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Pojazd: Nysa 522T 1990
A ja mam pytanie, książka tego nie mówi wprost, tylko od razu rzuca hasła o stanowisku pomiarowym, etc..
Jakie powinno być napięcie ładowania na wolnych obrotach przy alternatorze z własnym regulatorem (końcówka produkcji). Wiadomo, że maks. ładowanie nie może być większe od 14,4V. Ale pytanie, od ilu jest jeszcze akceptowalne na wolnych obrotach. Bo jest ok. 13,5-13,6V i się zastanawiam, czy jeszcze się to mieści w normie czy raczej za mało?

_________________
NYSA- to jest to... ;)
>Pracownia Renowacji Zabytkowych Motocykli< - Najlepsza robota renowacyjna, polecam!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2015, 18:16 
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 stycznia 2010, 12:12
Posty: 2812
Lokalizacja: EU
dobre ladowanie :wink:

_________________
FSD - NYSA SERVICE (POLMO)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 19 lipca 2015, 15:15 
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 grudnia 2014, 17:37
Posty: 1796
Lokalizacja: Pruszków
Pojazd: 522T '93r, A111B '91r
obleci. generalnie ze swiatłami powinno byc min 13,7, ale moze być błąd miernika. jak nie gasisz i odpalasz co 500m to jest ok.

_________________
Strucelserwis. Jesteśmy w warsztacie, nie na FaceZBooku.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2015, 12:27 
Przyjaciel Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 czerwca 2015, 23:30
Posty: 646
Lokalizacja: Wrocław
Pojazd: Żuk A07J 2.4TD
Hmmmmm może ktoś mi podpowie.
Dołożyłem dodatkowy grubszy (10 mm2) przewód bezpośrednio z alternatora na akumulator.
Ładowanie (mierzone na zaciskach klem) mam rewelacyjne powyżej 14,1 V, ale poprzez dołożenie dodatkowego przewodu wskaźnik ładowania na desce desce rozdzielczej mi dziwnie działa.
Jak mam wyłączone odbiorniki to pokazuje 0, a gdy włączę światła to pokazuje poniżej zera:
https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5651890A

Wystarczy, że odczepię dodatkowy przewód to bez włączonych świateł pokazuje bliżej +30, a po ich włączeniu delikatnie ponad 0 czyli pokazuje dobrze...
Rozumiem, że ten wskaźnik ładowania to jest amperomierz i dołączając dodatkowy przewód zaburza się ten pomiar...
Ma ktoś schemat tego podłączenia?

_________________
Żuk Kazik:
http://www.forum.polskiedostawczaki.pl/ ... =16&t=2875
https://www.facebook.com/Zuk.Kazik


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2015, 14:03 
Fanatyk Nysa/Żuk Service

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 13:09
Posty: 1082
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pojazd: Żuk A07J 1996/Żuk A06H 1995
Amperomierz jest tak podłączony,by pokazywał bilans prądowy,czyli ładowanie i pobór.Przewód z alternatora jest łączony do amperomierza wraz z głównym przewodem prądowym, którym idzie cały pobór prądu do stacyjki i odbiorników.Na drugim biegunie jest przewód,którym "naddatek" prądu idzie na akumulator.Czyli innymi słowy,alternator zasila najpierw odbiorniki (w razie potrzeby) a dopiero potem akumulator,bo część prądu ładowania idzie od razu na odbiorniki.Dając dodatkowy kabel do aku bez przepięcia pozostałych zrobiła się choinka.Jak chcesz sobie tak podłączyć,to najlepiej przepnij przewody z pominięciem amperomierza i daj tylko zasilanie główne prosto z aku,lub z zacisku przy rozruszniku,a kabel od alternatora daj prosto do aku i załóż sobie voltomierz.Będzie pokazywał na bieżąco stan akumulatora i ładowania.
A jeśli chodzi o schemat,to nic trudnego.Poczytaj sobie tu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 1#10032021


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 21 lipca 2015, 17:47 
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 grudnia 2014, 17:37
Posty: 1796
Lokalizacja: Pruszków
Pojazd: 522T '93r, A111B '91r
prosta zasada-woltomierz wpina się równolegle do aku, a amperomierz szeregowo

_________________
Strucelserwis. Jesteśmy w warsztacie, nie na FaceZBooku.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 24 listopada 2017, 08:49 
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 października 2012, 20:49
Posty: 30
Lokalizacja: Slowacja
Prosze, jest mozliwe na taki model alternatora zalozic regulator jak jest na foto?? i jak? dziekuje


Załączniki:
8379235800_1421943686.jpg
8379235800_1421943686.jpg [ 65.51 KiB | Przeglądany 1229 razy ]

_________________
Zuk A03
Zuk A11
(Prešov, Slowacja)
Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 25 listopada 2017, 16:12 
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 grudnia 2014, 17:37
Posty: 1796
Lokalizacja: Pruszków
Pojazd: 522T '93r, A111B '91r
możliwe, ale nie mam teraz jak podejrzeć który kabel gdzie idzie.
za to ten jest plug&play w miejsce elekromechanicznego i piny oipisane ma, na Słowację też Ci wyślą:
http://allegro.pl/regulator-napiecia-9d ... 03828.html

_________________
Strucelserwis. Jesteśmy w warsztacie, nie na FaceZBooku.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 10:42 
Fanatyk Nysa/Żuk Service

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 13:09
Posty: 1082
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pojazd: Żuk A07J 1996/Żuk A06H 1995
Alternator musi być 9-cio diodowy, a A124F2 raczej jest.Do tego trzeba taki szczotkotrzymacz
Obrazek
http://allegro.pl/szczotkotrzymacz-alte ... 20208.html
Podłączasz to tak samo, jak na tym zdjęciu
https://obrazki.elektroda.pl/2323328100_1429686099.jpg
Jest za duże na forum, więc daję tylko link, ale ładnie wszystko widać.Drugi zielony kabelek, idący z instalacji do szczotkotrzymacza, to kabelek od kontrolki ładowania.Kontrolka z jednej strony, musi być podłączona pod + po stacyjce (z bezpiecznika) a z drugiej do szczotkotrzymacza.W momencie, gdy alternator zaczyna ładować, kontrolka gaśnie.Nowsze żuki, miały już fabrycznie taką kontrolkę ładowania, jednocześnie z amperomierzem.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 13:38 
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 października 2012, 20:49
Posty: 30
Lokalizacja: Slowacja
Dziekuje bardzo. :)

_________________
Zuk A03
Zuk A11
(Prešov, Slowacja)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created StylerBB.net