Kurczę. kiu
Mnie również chodzi tylko i wyłącznie o ustalenie „w miarę naszych możliwości stan fabryczny / oryginalności naszych aut”. I wcale nie zamierzam tego robić w pojedynkę, ale widzę iż wielu nie ma - albo chęci, albo wiedzy lub możliwości dyskusji. A prawdę mówiąc wcale nie potraktowałem wypowiedzi jako zarzutów a tym bardziej ataków, tylko chciałem wywołać burzę mózgów ale jak mi się wydaje jedynie troszeczkę poruszyłem powietrze (a gdzie ta burza???) – nie udało się.
Co do numeracji wałów napędowych – w moim katalogu nie ma wzmianki o tym, tak iż nie będę dyskutować czy były numeracje czy nie bo nie wiem – u siebie nie sprawdzałem, bo będę stosować nowy wał. Stwierdziłem iż starego nie opłaca się regenerować.
Wracając do haka na belce to nie tylko jest inny kształt końcówki ale również inny sposób wykonania, tak mi się wydaje bo z tych belek co ja mam (6szt) to ucho jest inaczej wykonane – ale to szczególik.
A co do oczka na drążek reakcyjny na belce to stwierdzam iż nawet 501 miały takie „cuś”. Tak więc belki które nie maja takiego elementu muszą pochodzić z późniejszej produkcji lub może z Zuków ??.
Ale teraz dalej – następne różnice (spytałem się czy ktoś widzi lub wie) ale brak odpowiedzi, więc nie będę się już pytał, tylko wymienię:
1. Drążki kierownicze. Na zdjęciach widać wyraźnie iż drążek środkowy jest inny, ale chciałbym dopowiedzieć, jeśli ktoś nie zwrócił uwagi, iż w związku z tym inny jest drążek do kolumny kierowniczej – krótszy niż w późniejszych nysach – licząc od 501 –ki. A dodatkowo wszystkie trzy drążki są równe i krótsze od obecnie stosowanych drążków – niewiele ale zawsze coś – tak około 1 cm.
2. Łączniki wahaczy . Grubość przy „uchu górnym” jest mniejsza niż w łącznikach które można kupić współcześnie. Różnice grubości widać wyraźnie przy porównaniu bezpośrednim (niestety nie mam takiego zdjęcia).
3. Miska sprężyny. Istnieją dwa typy stary i nowy. Stary typ na zdjęciu. Proszę się dokładnie przyjrzeć i porównać ze współczesnymi – różnica zasadnicza i nie chodzi mi o kształt otworu.
4. Sprężyna. W górnej części jest spłaszczona (ścięta). Późniejsze były bez tego ścięcia.
5. Przewody hamulcowe na tarczach kół przednich. Inne końcówki do podłączenia wężyków, inne średnice przewodów hamulcowych (większa średnica) i inne wężyki. Moje 501 miały już inne nie mówiąc o późniejszych.
Pozdrawiam :thumright: