Ciekawy wątek znalazłem na jednym z forów. Myślę, że to może zainteresować wszystkich Nysiarzy:
http://www.czz.fora.pl/inne,17/muzeum-z ... h,186.htmlOkazuje się, że Częstochowskie Zakłady Zabawkarskie (CZZ) planowały produkcję Nysy 522 Mikrobus.
Niestety nie weszła ona do produkcji seryjnej, a żółty egzemplarz widoczny na tych zdjęciach jest prawdopodobnie jedynym zachowanym do dzisiaj
Szkoda, bo jak istniały jeszcze CZZ, to byłem jeszcze dzieckiem i marzyłem właśnie o Nysce z tej serii
Jeśli ktoś nie miał do czynienia z produktami tej firmy, to dodam, że karoserie tych modeli były wykonane z plastiku, a takie elementy, jak wnętrze, zderzaki, dekle kół czy płyta podłogowa były tłoczone z blachy. Na kołach były gumowe opony, a w wielu wersjach różnych samochodów były nawet skrętne przednie koła czy też były one napędzane silniczkiem elektrycznym i sterowane za pomocą kabla. Niekiedy też wyposażano model w świecące się przednie reflektory (szybki przednich świateł w każdym modelu były przezroczyste i zamocowane w otworze na wylot w karoserii więc wystarczyło podłożyć żaróweczki na 3,5V i "świeciły się oczy" w Fiacie czy Polonezie
)... Z tej serii miałem pomarańczowego Fiata 125p, milicyjnego Poloneza 1500, Stara 28/29 oraz ciągnik siodłowy Jelcz 420.
Widzę, że koła tej Nyski są zapożyczone z Fiata 125p. Prawdopodobnie więc musieli ją zaprojektować w czasach, kiedy produkowano modeliki Fiatów 125p...
Widać, że jest to prototyp, bo nie dodali do niej jeszcze tablic rejestracyjnych. Dodam, że wszystkie samochody produkowane przez CZZ miały rejestracje "CZZ 4046"
i było to swoistą wizytówką tej firmy widoczną już na pierwszy rzut oka