Dzisiaj jest 25 października 2021, 06:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 25 sierpnia 2021, 19:43 
Gość Nysa/Żuk Service

Rejestracja: 01 lutego 2021, 20:08
Posty: 7
Pojazd: ŻUK
Dzień dobry.

Czy jest tu ktoś kto miał do czynienia z elektronicznym aparatem zapłonowym w swoim wozie?
Pytam a to dlatego że u mnie jest problem :cry:

Otóż nowy palec, nowy moduł zapłonowy, a żuk dalej nie pracuje jak powinien, iskra jak jest to bardzo słaba. Swój czas obecny ratuję zwykłym aparatem.
Czy jest ktoś kto naprawia/ regeneruje elektroniczne aparaty?
Bo nowy nie wiem czy jest wogóle osiągalny na obecną chwilę....
Pozdrawiam


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 25 sierpnia 2021, 20:27 
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sierpnia 2007, 13:53
Posty: 5043
Lokalizacja: Jelenia Góra
Pojazd: Nysa 522R 1991
Mam taki nowy, wiec jakos osiągalne to jest, mój na razie leży na półce i czeka. Ale chyba nie chcę sie go pozbywać. Generalnie sprawdź trzy rzeczy:
Luz promieniowy wałka aparatu, czystość stykow palca i kopułki oraz, najważniejsze - bardzo dobra masa modułu zapłonowego. Musi być perfekcyjna, oczyść dobrze styk masowy. Kontakt spray na wszystkie polaczenia i sprawdzaj.

_________________
NYSA- to jest to... ;)
>Pracownia Renowacji Zabytkowych Motocykli< - Najlepsza robota renowacyjna, polecam!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 11 września 2021, 21:21 
Gość Nysa/Żuk Service

Rejestracja: 01 lutego 2021, 20:08
Posty: 7
Pojazd: ŻUK
Wczoraj żuk śmigał aż miło, zrobione ponad 50 km po okolicy z pełnym uposażeniem strażackim.
Ale niestety dziś rano nie odpalił, brak iskry.
Cewka podmieniona - bez zmian, świece podmienione - bez zmian, podmiana aparatu na klasyczny - iskra jest.
Ktoś może pomóc co dolega elektronikowi? Kopułka, kable, palec - w dobrym stanie.
Aparat z dnia na dzień nie dał iskry. Jak temu zaradzić?
Dziękuję za pomoc :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 12 września 2021, 07:54 
Miłośnik Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2014, 20:22
Posty: 265
Lokalizacja: Warszawa
sprawdź masę na module zapłonowym, mialem kilka razy taki sam problem

_________________
A156 1984
A18 LUX 1990
A07 1990
A18 1993
A075 1995


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 14 września 2021, 19:23 
Gość Nysa/Żuk Service

Rejestracja: 01 lutego 2021, 20:08
Posty: 7
Pojazd: ŻUK
zukostrazak pisze:
sprawdź masę na module zapłonowym, mialem kilka razy taki sam problem

Dziękuję za radę, faktycznie po przeczyszczeniu wszystkiego jak należy, żuk wrócił do żywych :)
Nurtuje mnie jednak to że żuk jest z 1992 roku, ma elektroniczny zapłon a sprawia więcej problemów niż starsze żuki na starych aparatach zapłonowych :mrgreen:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: 15 września 2021, 11:59 
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 grudnia 2014, 17:37
Posty: 1950
Lokalizacja: Pruszków
Pojazd: 522T '93r, A111B '91r
zależy od modułu. ostatnio wszystkie APE są wadliwe. polecam stary GL-118. wymień zielony kabelek miedzy aparatem a modułem na nowy, generalnie aparaty się nie psują, jedynie rozciągają się sprężynki regulatora odśrodkowego i tyle. moduły padają rzadko.

_________________
Strucelserwis. Jesteśmy w warsztacie, nie na FaceZBooku.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created StylerBB.net