Dzisiaj jest 16 stycznia 2026, 15:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Administrator Nysa Service

A możesz Waść podesłac na maila troszkę informacji ? bede wdzieczny :) pozdr...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Miłośnik Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pytanie do znawców. Wie ktoś może czy oblachowanie pod siedzeniami pasuje do mojego żuka z jakiś nowszych wersji? Jak widać nie mam blachy środkowej i tych klap zamykających. Ręczny już pozyskałem.

Obrazek
Obrazek

Planuje złożyć go w oryginale, a później zacząć remont. Ma ktoś może na zbyciu dźwignię zmiany biegów i wodziki przy kierze? Dekiel od skrzyni się znalazł.

Każda porada, o najmniejszej pierdółce mi się przyda. Mówcie co jest oryginalne, co nie, czego szukać- dopiero zaczynam z Żukami. Dzięki i pozdro.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę wiedzy tajemnej o kurołapie.

Jakby ktoś chciał jakieś dokładniejsze zdjęcia drzwi to nie ma sprawy.
Mnie najbardziej zaskoczył anty-napad rygielek:). Widać też jak potwornie trudna była by przeróbka zwykłych drzwi na kurołapki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

hahaha fajny ten rygielek :)
ale on raczej służył temu aby w czasie jazdy przypadkiem nie otworzyć sobie drzwi, bo wtedy to na prawdę można by kur nałapać :mrgreen:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie się zastanawiam na jakiej zasadzie działałby zamek... klamka jest wewnatrz i na zewnątrz... To widać faktycznie jakieś dodatkowe zabezpieczenie. W każdym razie- ładnie wykonane:). Czy ktoś wie może coś na ten temat? Albo z czego rzeźbić zamek?

Kolejna porcja fot- częstujcie się:). Nigdy nie zwróciłem uwagi że jeden róg jest "podcięty". Wiec jakbym rzeźbił replikę to z pewnością bym to pominął... No ale teraz widać światełko w tunelu ku oryginalności. Kto wie, może nawet wsadzę dolniaka:/...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oddam drzwiczki do ocynku:).

P.S. Nie wiem, czy tak mało jest "znawców tematu", ale temat trochę nie żyje, nie wiem czy kogokolwiek to ciekawi. Wiem, że jest tu parę osób siedzących w temacie eMO1966 (tu akurat na brak informacji nie mogę narzekać- wielkie dzięki!!!), Parzuś, Amadeo... SAWA chyba też ma smutaska, miło byłoby pogadać o wspólnej pasji i o swoich pojazdach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Podyskutować zawsze można Pony! ale ja wolę pisac co mam podparte wiedzą techniczną a nie gdybaniem , poza tym akurat najstarszą literaturę do Żuka to mam z 1965roku i tam nie wiele jest o kurołapie .
A wracając do tego rygielka to napewno działał za pomoca bolca lub cięgna (pręta lub metalowej blaszki) na podobnej zasadzie młodszego zamka Żuka czy Nysy ( wewnętrzna klamka 2 położenia otwiranie i blokada) .
A ty masz zamek ? A jak jest zakończona ta blokada ? chodzi mi w środku ,wsadz aparat i cyknij fotę :D

PONY007 pisze:
Albo z czego rzeźbić zamek?

Narazie przymierz zwykły od Żuka , zauważ że klamka zewnętrzna jest w typowym miejscu (lustrzane odbicie osadzenia zamka) natomiast wewnętrzna jest troszkę odsunięta i mogła być też sterowana cięgłem lub innym cudem rodem z PRLu :) , bebechy zamka można przeciez odwrócić ;) ,kombinuj lub po prostu zdobądz rys. techniczny tych drzwi z katalogu części
pozdr....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zrobiłem nawet filmik "jak to chodzi"
Obrazek

Tutaj wnętrze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jestem ciekaw czy rygielek miał jakieś połączenie z zamkiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

PONY007 pisze:
Zrobiłem nawet filmik "jak to chodzi"

No z tym filmikiem to żeś przesadził :rotfl: nie wiem jakim cudem o 3 w nocy zaczął sie odtwarzać ,zona mnie z łóżka zwaliła ze chyba ktoś sie włamuje :roll: a ja tak ładnie spałem :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wydaje mi się żeby zamek od nowszego Żuka tam pasował przynajmniej chyba nie od Naiwniaka bo klamka wewnętrzna jest zupełnie w innym miejscu Obrazek

Bardziej prawdopodobny wydaje mi się zamek od Lublina/Gaza 51
żukmen'68 pisze:
Obrazek

w którym to właśnie klamka wewnętrzna jest połączona z zamkiem poprzez cięgno, i której mocowanie wygląda tak samo jak na Twoich drzwiach, a z zewnątrz wygląda tak samo jak w Żukach. Z resztą użycie gotowego zamka z Lublina byłoby bardziej prawdopodobne niż tworzenie nowego.

Zaś ten rygielek raczej nie wygląda by był połączony z mechanizmem zamkowo-klamkowym.
To tyle moich obserwacji ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lublin 51 to faktycznie może być bardzo dobry trop. Bo jak się robi coś nowego (Żuk) to faktycznie wykorzystuje się to co jest w fabryce. Teraz pozostało mi tylko zapoznać się z tymi zamkami. Dzięki za pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

W drzwiach kierowcy - rygiel stanowi dodatkowe zabezpieczenie, natomiast w drzwiach pasażera - to raczej jedyna forma zamknięcia - natomiast muszę sprawdzić czy zamek nie ma możliwości zablokowania w jakiejś pozycji (raczej nie).
Zamek drzwi pasażera mam i myślę że drugi też nie będzie problemem (zapytam czy jeszcze są przy okazji), natomiast zamka drzwi kierowcy szukam bezskutecznie od dość dawna i nie ma... W razie czego - jest od kogo kopiować - więc to teoretycznie nie problem.
Generalnie sam zamek jest prosty jak budowa cepa...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/049 ... 2e78b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/554 ... 003c7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/952 ... 65b64.html

Ostatnio zmieniony 16 listopada 2009, 18:25 przez J, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

J. byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia i więcej informacji- bo widzę że "siedzisz w temacie". Powiedz mi czy Ty też masz jakiegoś starszego Żuka? jakieś ciekawe części itp? bardzo mnie interesują fachowe porady!

Pozdrawiam!
to chyba od Pana mam smerfową atrapkę...:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:rotfl: :peace: Tak Pony - tajemniczy kolega "J" to właśnie ten Pan :devil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja tak z ciekawości muszę zapytać czy ten zamek jest choć podobny do tego z Lublina 51

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj z bratem mieliśmy wolne trzy godziny... Postanowiliśmy zobaczyć czy próchno odpali.
Najpierw odkręciliśmy jedną świece- pordzewiała w środku, iskra jest. Podnośmy korek baku- jest jakiś szlam zmieszany z piaskiem.... Odkręcam pokrywę gaźnika- komora pływakowa całkowicie zalana jakimś nafto podobnym czymś, sporo syfu. Postanawiam wykręcić gaźnik.
Obrazek
Czyszczę na szybko wszystko sprężonym powietrzem, tak żeby to miało ręce i nogi. Na szczęście filtr w pompie paliwa (działa niesamowicie dobrze:) ) zatrzymał większość zanieczyszczeń stałych.
Obrazek
Mój brat w tym czasie rozkminia elektrykę- nie sądziłem że cokolwiek może działać a działało praktycznie wszystko po podłączeniu paru kabelków.
Obrazek
Obrazek
Próba 1. Nic...
Podlanie gaźnika, nic. Okazało się że iskra była...ale tylko na tej świecy którą sprawdziliśmy. Ok, wykręcamy wszystko, wymiana na zapasowe garażowe- iskra na każdej świecy jest. Dodatkowo odrobina paliwa bezpośrednio do cylindrów. Kręcimy. Pierdnięcie i nic. Akumulator ma już dość. Biegnę po przewody, drugi samochód jako dawca prądu. Brym prych pach, brum brum brum....:)
Obrazek
Silnik się ożywia. No i właśnie- już go lubię. Jest nieoryginalny i do całkowitego remontu, ale przygotowanie dwóch silników to chyba najlepsza opcja. Żuczek nie będzie służył do pracy, ale fajnie byłoby się nim normalnie przejechać. Także temat pozostawiam otwarty. No i nowy news- drzwi kurołapowe są szersze od tych zwykłych! w moim żuku wyraźnie widać jak przeprowadzono przeróbkę...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

POZDRAWIAM!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.