Dzisiaj jest 16 stycznia 2026, 15:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Ciekawe, ale fakt, nie przymierzałem jeszcze skrzydeł do nadwozia... Natomiast w tym konkretnym przypadku będzie na pewno łatwiej złapać wymiary - widać gdzie było rzeźbione - to duży plus. Ale dopiero w sumie sekcja, to znaczy rozcięcie na spawach i obejrzenie tego co jest pod spodem da odpowiedź czy będzie trudno, czy bardzo trudno...
Wracając do części - coś tam mam, ale nadal szukam - do kompletu o którym myślę jeszcze sporo brakuje... Mam komplet starego typu wycieraczek, kompletny mechanizm zmiany biegów przy kierownicy, oświetlenie tablicy rejestracyjnej starego typu. Komplet świateł tylnych i kierunków przednich. Natomiast ciągle szukam drobiazgów, min. oświetlenia paki, starego typu wkładów reflektorów, nowych opon z epoki etc..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Miłośnik Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Cieszę się że nie jestem sam który będzie łapał kury. Ty, zapewne SAWA, jest kurołap pociska, ten żołto-czerwony i mój.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Administrator Nysa Service

PONY007 pisze:
... No i nowy news- drzwi kurołapowe są szersze od tych zwykłych! w moim żuku wyraźnie widać jak przeprowadzono przeróbkę...

Jak widac nie :) poza tym żeby wmiare dobrze przymierzyć drzwi musiałbyś najpierw sciągnąć te z budy :) . Co do przeróbki to jak pisze J oszlifuj i przecinakiem blacharskim usuniesz ,,nakładkę,, . Możesz też przecież wymacać palcem od środka słupka czy zostawiono oryginalne mocowanie zawiasów pod ,,łatą,, :)

Posiadaczy kurołapek jest jeszcze kilku ale sią nie ujawniają z róznych powodów , może kiedyś :D pozdr...

ps... S21 zawsze odpali :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No chodziło mi o różnicę we wnękach drzwi. Jestem ciekaw tych innych kurołapek. Co do tego że jest jeszcze na pewno parę zachowanych nie ma wątpliwości. Ale czemu ten odrestaurowany, albo Pociskowy jest tak ukrywany to nie wiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam! Właśnie zakupiłem pewne kołpaczki do mojego Żuka, nie są w złym stanie, ale parę wgniotek mają, żeby je wyprowadzić trzeba mieć jednak trochę umiejętności i odpowiednich narzędzi- żeby nie zrobić gorzej. Jakieś profilowane młotki, klepaki, może młotek miedziany, może taki pneumatyczne klepak- nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! Przeczytałem ostatnio artykuł (Automobilista 2/2008- polecam) o cynowaniu nadwozi- cynowanie jestem w stanie przeprowadzić, parę razy już cynowałem baki do motocykli. Chromowaniem- a właściwie próby chromowania tez podejmowałem- z dosyć mizernym skutkiem. No ale do rzeczy.

Czy ktoś wie czy po ocynowaniu (wypełnieniu wgnieceń) można chromować- czy miedź się "przyjmie" na czymś takim? Zakładam, że używam cyny "30" (30%cyny 70%ołowiu) bez używania kalafoni...

Pozdrawiam i liczę na fachową odpowiedź, poradę.

A może ktoś ma inny sposób?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Administrator Nysa Service

Cynowanie nie nada sie do chromowania . Jak masz mozliwości ,zdolnosci to mozna taki kołapak idealnie wyklepać , zależy to tez od deformacji itd .
Najlepiej wyklepać do prawie ideału ,resztę wymiedziować i po oszlifowaniu chromować . Pytanie tylko co to za super kołpaki w które trzeba włożyć aż tyle pracy i kasy . Ja nad kołpakami bym sie aż tak nie spuszczał ,wyklepać i doprowadzić do ładu ,potem na kolor pomalować .
Jak tak dalej bedziecie podchodzić do detali to nie dożyję końca waszego remontu :D ,chociaz nie neguję takiego pieszczenia detali ale ja preferuję najpierw remont całości a detale to na koniec ,przecież auto bez tego może jeździć :D
pozdr...
ps. Ja cynuję nadwozia wiec powiem ze to inna bajka zacynować przeciek /nieszczelniść zbiornika a co innego wyprowadzić nierówności ,np na łukach :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kołpaki udało mi się kupić oryginały- te gładkie. Wcale nie są takie złe, trzeba się trochę popieścić. Będę musiał sobie dorobić odpowiedni klepak:). A co d miedziowania nie wiem jak duże nierówności da się wypełnić i czy to nakłada się ze sztabki czy tylko elektrolitycznie... Znaczek "Żuk" ma mocowania przylutowane miedzią- jeśli da się ją nałożyć ze sztaby, to spróbuje właśnie tak. Ewentualnie na kolor:).

Detale są najlepsze, przy ładnie zrobionym samochodzie, to one mogą popsuć efekt całości. W dodatku, gdy już jesteśmy po lakierowaniu montaż przygotowanych wczesnej części następuję od razu- czasem mają też działanie antydepresyjne:).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
pony , jezeli remontuje sie samochod stary to remontuj go tak zeby bylo widac lekkie slady uzytkowania wczesniejszego , wez podluz pod taki wgniecony kolpak pare szmat i mlotkiem gumowym lekko puknij , nic niezepsujesz :wink: i jak nawet ma kolpak lekkie wgniecenie to tez niejest tragedia z tym juz sie pogodzilem dawno moje kolpaki z nysy tez sa lekko pogiete , na siwo polakierowane :wink: a detale tak jak mowisz zawsze sie zbiera i to wtedy przy skladaniu daje pelna satysfakcje 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie przy remoncie Syreny doszedłem do wniosku, że jak cała jest "ideał" to detale też muszą takie być- inaczej to się strasznie gryzie. Ładną patynę,szalenie trudno jest uzyskać. Bo to lakier musi pasować, jakieś ryski- zadbane, ale stare chromy. W przypadku tak bardzo zniszczonego samochodu jak mój Żuk trzeba się konkretnie zdecydować jak ma wyglądać efekt końcowy- mój wybór padł na nówkę:).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To jest emblemat Żuk- jego mocowania były przylutowane czymś takim- kolor miedziany, udało mi się roztopić nad palnikiem gazowym- ktoś wie co to? Kiedy piaskowałem bak do Komara Sporta jego mocowania też były tak lutowane, czasem odkuwki starych rowerowych ram tez są tak łączone- więc jakiś sposób musi być. Ktoś wie co to może być za stop?
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Ja swoje znaczki i ozdobne listwy lutowałem lutem mosiężnym w otulinie i dało się to zrobić zwykłą lut-lampą - efekt jest zbliżony do podejścia Nysanka - zrobić tak żeby było widać że częsć ma swoją historię. Po częsci kwestia braku umiejętności i możliwości lokalowo czasowych - dopiero pracuje nad przytulnym gniazdkiem dla nyski... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uwielbiam te stare technologie. Polecam książkę "poradnik mechanika samochodowego" -Stawiszyńskiego. Ponad 800stron na ciekawe tematy. Oczywiście sporo wzmianek na temat "ruscy wynaleźli kolo" albo "naprawa silnika popularnego samochodu - Ził" itp ale polecam:).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze do mnie nie doszły, mam nadzieję że nie jest z nimi tak źle i po chromie będą piękne. W ogóle, mam gdzieś jedno szkło lampy symetryczne, ale bez żadnej sygnatury. W ogóle, widzę, że wkłady lamy symetrycznej są trochę inne niż asymetryki... Szukam:).
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kompletowania ciąg dalszy.

Ja wiem, że przed gwiazdką to tak nie ładnie, ale zajawkę zrobić można:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Prawdziwy rodzyn:) Kurołapki, symetryki, wszystko na temat pierwszej serii:). No i ramki, ideały do chromu. No i tanio:) Dzięki PrzeMO za link!

P.S. Amadeo- teraz możesz pytać o skany:). (tylko 100stron też trochę czasu zajmie)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Może nie tak patrzę, ale jakby nie kurołap...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.