Dzisiaj jest 15 stycznia 2026, 17:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
kubamytab pisze:
Ekstra. Jak oceniasz wybór miejsca montażu głośników?

Nie ma co oceniać - zwyczajnie nie ma innego sensownego miejsca do ich montażu. :)

Offline Wyświetl profil  

Przyjaciel Nysa/Żuk Service

Pojazd: Żuk A07B 1994
Miałem kiedyś w innym dostawczaku zamontowane za fotelami przy dachu i strasznie męczyły podczas jazdy, dlatego pytam bo pewnie i ja się kiedyś jakiegoś radia w żuku doczekam ;)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Co masz na myśli mówiąc, że męczyły? Przecież jak za głośno to można ściszyć...

Offline Wyświetl profil  

Miłośnik Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A07
Piękna robota, gratki :)

Offline Wyświetl profil  

Oczywiście można, ale komfort odsłuchu poprawił się jak głośniki przeniosłem dalej od uszu. Sam myślę nad tym miejscem, ewentualnie podszybie, ostatecznie drzwi.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nie no jasne, nie mogą być bezpośrednio przy uchu, bo to kiepskie jest, ale w szoferce akurat mało jest miejsca, żeby je oddalić. Tutaj nie są bezpośrednio przy uchu, ale wciąż bardzo blisko, na ile to będzie męczące lub nie - zobaczymy po dłuższej trasie :)
Na drzwiach nie ma za bardzo jak sensownie zamontować w żuku głośników, bo drzwi są dość płytkie, a robienie jakichś dziwnych konstrukcji nie byłoby ani proste, ani ładne. Na podszybiu byłoby w sumie ok, jako przedłużenie deski, ale u nas po lewej stronie na "przedłużeniu" deski jest obrotomierz, którego fotki też tu kiedyś wrzucę.
Generalnie staramy się tak modyfikować Żuka, żeby jak najmniej lub wcale nie ingerować w jego oryginalne elementy, a jedynie coś "dorzucać", co jest demontowalne i możliwy jest powrót do oryginału. Tak jest z tymi panelami - poza kilkoma dziurkami w blasze, które można zakryć dermą nie ma żadnych zmian. Po demontażu jest oryginalna podsufitka. Tapicerki wszystkie inne też są oryginalne, jedynie wyeliminowaliśmy popielniczki, ale jeśli ktoś chce wrócić do oryginału, to wycina dziury w dykcie i wkłada popielniczki. Wszystko staramy się robić nieinwazyjnie, bo choć ma to być Żuk podróżnik, z udogodnieniami, nie chcemy z niego zrobić innego samochodu. To wciąż ma być Żuk.
Wielu nam mówiło: wstawcie tu diesla od merca, zawiecho z czegoś tam i będzie lepiej. Może i będzie,ale jestem zdania, że buda Żuka na ramie od innego wozu czy z innymi podzespołami to już nie do końca Żuk. Oczywiście, można to zrobić i cieszyć się tylko wyglądem Żuka, ale nie można wtedy powiedzieć, że pojechało się gdzieś Żukiem. :)

Offline Wyświetl profil  

To będę wdzięczny za relację :)

Offline Wyświetl profil  

Miłośnik Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A07
Marian, nam też tak mówili, silnik merca itd. Postanowiliśmy remontować Andorie. Skrzynie 5 niby chcieliśmy niby nie ale w końcu sytuacja nas zmusiła i też chcemy żeby reszta była Żukiem dodając tylko udogodnienia dla podróży. No i jakieś wygłuszenie bo masakra jest ;)
Cykaj fotki :) Poka tego obrotka.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No to system audio w Żuku już bangla. Gra, śpiewa, krawaty wiąże, usuwa niepożądaną ciążę :D

Załącznik:
system audio (1).jpg
system audio (1).jpg [ 400.7 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
system audio (2).jpg
system audio (2).jpg [ 359.63 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Jest osobne sterowanie głośnością szoferki i osobne dla części pasażerskiej. Do tego jest możliwe wpięcie źródła dźwięku z tyłu na panelu lub z przodu (wejście liniowe w desce rozdzielczej). Włączanie wzmacniacza i przełączanie między wejściami przód/tył odbywa się na panelu przednim - kierowca to obsługuje. Do tego jest przedwzmacniacz mikrofonowy, ale jego muszę jeszcze dopracować, bo nie działa, tak jak chcę :mrgreen: Ale to tylko dodatek do karaoke :D Najważniejsze, że system działa, jak chciałem.

Załącznik:
system audio (6).jpg
system audio (6).jpg [ 346.85 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
system audio (7).jpg
system audio (7).jpg [ 445.26 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
system audio (8).jpg
system audio (8).jpg [ 307.5 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Z przodu, jak widać głośniki umieszczone w panelu, z tyłu w panelu zabudowane średnio i wysokotonowe, a niskotonowe w obudowach jako przedłużenie nadkoli.

Załącznik:
system audio (5).jpg
system audio (5).jpg [ 727.71 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
system audio (9).jpg
system audio (9).jpg [ 503.88 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Jak liczyłem obudowy to powinny być większe, ale niestety nie dało się tam zrobić większych obudów, tak, by nie przeszkadzały, więc jest to kompromis między jakością, a funkcjonalnością. Będą jeszcze obite czarną dermą, jak boczki, ale na chwilę obecną mieliśmy dość i chcieliśmy to po prostu złożyć i odpalić.

Załącznik:
system audio (3).jpg
system audio (3).jpg [ 367.23 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
system audio (4).jpg
system audio (4).jpg [ 469.05 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

W kablach niemiłosierny makaron, co mi się strasznie nie podoba, a wynika to stąd, że kilkukrotnie zmieniały się koncepcje i co za tym idzie - parę rzeczy było zrobionych najpierw, a potem po zmianach okazało się, że kilka kabli jest za krótkich, kilka za długich, wzmacniacz wyszedł większy, niż się wydawało początkowo no i jest, jak jest. Obudowa wzmacniacza też wzbudza we mnie odruch wymiotny, ale robiona w pośpiechu i człowiek zapomniał i uciął za krótko, a potem trzeba było sztukować, kombinować... Może w przyszłym roku to wszystko poprawię i zrobię elegancko, na dzień dzisiejszy mam dość i póki działa - nie ruszam zgodnie z dewizą "nie rusz gówna, bo śmierdzi!" :mrgreen: Przedni panel też jest już praktycznie w pełni funkcjonalny - podpięte CB radio na stałe, woltomierz, lampka, pozostało wyprowadzić przewód od jednego termometru na zewnątrz i wsio :)

Poza tym podpiąłem dzisiaj boczne lampy ledowe do oświetlenia obozowiska, bo po przepuszczeniu kabli przez dach były nie podpięte z braku kostki 3 pinowej (trzeci przewód do obrysówek, które kiedyś będą, przewód puśliliśmy już, bo potem byłoby więcej rozbierania niż to wszystko warte).

Jacek w międzyczasie wymienił amortyzatory tylne, jeszcze przednie czekają na wymianę, już doszły, tylko wleźć na kanał któregoś dnia i odkręcić 6 śrubek ;P

Załącznik:
amorki (1).jpg
amorki (1).jpg [ 465.65 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
amorki (2).jpg
amorki (2).jpg [ 480.27 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

A, i jeszcze pare fotek deski po delikatnej regeneracji panelu wskaźników, który wariował, przy okazji podkleiliśmy odklejoną zieloną szybkę od świateł mijania :) Fotka obrotomierza - jeszcze bez szybki, bo szybka w drodze :D Obudowa po starym prędkościomierzu. Możliwe, że w przyszłym roku pokusimy się o zrobienie deski rozdzielczej na nowo - w sensie - żeby była identyczna, tylko jakby przedłużona o tyle, żeby móc tam wpakować obrotomierz, żeby wyglądało schludnie i nie odróżniało się od rozwiązań fabrycznych. Ale nie wiem, czy będzie nam się chciało :D Na razie jest tak i jest dobrze.

Załącznik:
deska (1).jpg
deska (1).jpg [ 388.79 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
deska (2).jpg
deska (2).jpg [ 293.41 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
deska1 (1).jpg
deska1 (1).jpg [ 676.02 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Załącznik:
deska1 (2).jpg
deska1 (2).jpg [ 346.34 KiB | Przeglądany 5406 razy ]

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Marian pisze:
No to system audio w Żuku już bangla.

To możesz przekazać Pani na portierni, że dobrze opiliśmy w czwartek sterownik :mrgreen: I zobacz, jakby nas nie wpuściła, to nie wiadomo, czy by tak dobrze wszystko działało, i jak wtedy potoczyłaby się Twoja praca dyplomowa oraz losy Żuka... Chyba, że ten teatr też miał coś do rzeczy? 8) :lol:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P.S. Tak, to jest zupełny off top, w sumie prywata :wink:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Taaak, teatr miał najwięcej do rzeczy :mrgreen: :mrgreen: No, ale wiesz, teraz musisz przyjechać jeszcze raz opić efekt. :D

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A07J 2.4TD
Powiedz mi jak to gra? :D

Offline Wyświetl profil  

Nie myślałeś o podpieciu adaptera bluetooth z wyjsciem liniowym?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nie lubię, jak coś nie ma przewodów :D Jak po kablu idzie, to mogę zaufać. :D Tak samo, jak nie znoszę dotykowych wyświetlaczy i wszelkich rzeczy bez przycisków. Jestem zdecydowanie zwolennikiem gałek, przycisków i przełączników, czym może nie wpasowuję się w moje pokolenie, ale jakoś dobrze mi z tym :D
Uprzedzając - nie, nie mam smartfona :D

Kamil - gra nieźle, jak się rozkręci przód + tył, to na połowie głośności jest głośno. Wiadomo, że podczas jazdy będzie inaczej. Ale czeka nas jeszcze wygłuszenie pokrywy silnika. Nie ma może dużo zapasu mocy, ale uważam, że wystarczająco - testy z jazdy zweryfikują. Te morele z przodu mają odrobinę wyższą skuteczność i powiem Ci, że to słychać, a do tego dochodzi fakt, że jednak siedząc z przodu na fotelu jesteś bliżej przetworników niż z tyłu, więc odczucie też jest głośniejsze, co akurat jest dobre, bo z przodu hałas będzie większy. No ale mówię - zobaczymy, jak to będzie przy przejazdach z prędkością 80km/h ;)

Offline Wyświetl profil  

Szkoda, że taki kawał drogi mam, bo chętnie bym to osłuchał. W moim puki co muszę zadowolić się radiem z telefonu :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.