Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 08:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 973 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WITAMY !!
Miłośnik Nysa/Żuk Service

Pojazd: DMP Lublin 3324 Groszek
zokolic pisze:
[...]
- Pojazdy Lublin są Polskie- no dobra, może przesadziłem ,ale większość konstrukcji jest polska.

Wot ciekawostka: Co masz na myśli pisząc to, co zacytowałem?
Rdzennie polski silnik, polska buda i podwozie. Jedyne, co uobce to pompa wtryskowa Motorpal ale to jest norma przy osprzęcie. Świetnie pamiętam jak z wypiekami na twarzy śledziłem kolejne doniesienia w Auto-Technice Motoryzacyjnej o postępach w konstrukcji silnika 4C90 i samego samochodu dostawczego, który objawił się jako Lublin właśnie.
To, że później fabrykę przejęło De-u nic IMO nie zmienia... :)
W każdym razie: dziękuję za przychylne przyjęcie i co do reszty żukoholikowej wypowiedzi w pełni się zgadzam. :)

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A07D 1996.31.12, 4C90
Skrzynia KIA też nie jest polska. A to poważna cześć układu napędowego.
Oczywiście, uznaję Lublina za polski pojazd. Koniec kropka. Merytorycznie posiada tam jakąś śniedź ze świata, ale on jest nasz. "To nie Ameryka, tutaj jest polska, tu nie hamburger a kiełbasa swojska.

~Pojazd wielozadaniowy stworzony z myślą o podniebnych wojażach, widziany przez niektórych nad strefą 51'

Zagorzały miłośnik bębnowego pisku - szanuj bęben - jedź poboczem
Czy widział pan, Panie władzo, by ktoś leciał bokiem, ŻUKIEM?!

Offline Wyświetl profil  

Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
Przyjmujemy Lublinowców, na równi z Tarpanowcami, Żukowcami, Nysowcami itd.
A Lublin oczywiście polska konstrukcja, a skrzynie montowali także Tczewskie, więc nie ma co marudzić!

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A07D 1996.31.12, 4C90
Przepraszam bardzo, nikt nie marudzi. Ja ich bronię własną piersią.

~Pojazd wielozadaniowy stworzony z myślą o podniebnych wojażach, widziany przez niektórych nad strefą 51'

Zagorzały miłośnik bębnowego pisku - szanuj bęben - jedź poboczem
Czy widział pan, Panie władzo, by ktoś leciał bokiem, ŻUKIEM?!

Offline Wyświetl profil  

Gość Nysa/Żuk Service

Pojazd: Nysa 522 "R"
Witam wszystkich użytkowników, mam kilka prawdziwych aut z tamtych lat :) między innymi Nysę 522 oryginalna "R" , widzę, że znajdę tu wiele ciekawych i cennych informacji :D

Offline Wyświetl profil  

Przyjaciel Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Witam Cię bardzo serdecznie i cieszę się ,że się tu spotykamy. Kiedy zobaczyłem tą Nysę na zdjęciach ze startu złombola dwa lata temu nie mogłem się nadziwić, że ktoś tak rzadkim autem i w dodatku w tak pięknym stanie ciśnie na Złombol. Ostatecznie po nieudanych próbach znalezienia jakiegokolwiek maila do Was napisałem w jednym z komentarzy na Waszej wyprawowej stronie parę słów o tym pięknym aucie. Martwiłem się równocześnie o nią przez cały czas. Cieszę się ,że ma się dobrze i pomimo przebytych Złomboli nie została gdzieś na trasie zapomniana przez los. Dbaj o nią i przywracaj do oryginału. Pochwal się również jej historią. Czy to prawda ,że pierwotnie została wystawiona na "tablicy" jako Nysan ?

https://m.youtube.com/watch?v=wli5IT0WtXU

Offline Wyświetl profil  

Gość Nysa/Żuk Service

Pojazd: Nysa 522 "R"
Heh Nysa jest już po dwóch Złombolach, razem około 12 tys. km. , poza dziurawym wężem, kapryśną pompą paliwa żadnych awarii, zawsze dowiozła nas do celu ( 7 facetów + skrzynki z piwem ) :D
W przyszłym roku planuję wyprawę Trabantem dlatego teraz chce Nyse z zewnątrz doprowadzić do oryginału ( założyłem oryginalne sygnały przód i tył, modulator itp. wszystko sprawne w 100% ). Szukam kogoś kto malował już taką Nysę i zrobi to idealnie, może masz jakiś kontakt.

Kilka dni temu kiedy trafiłem na forum przeglądałem dział poświęcony "R" i natrafiłem nawet na swoje zdjęcie na tle Nysy :shock: dodane przez Ciebie :)

Jeśli chodzi o dbanie o auto zbudowałem Jej nawet specjalny garaż z bramą na zamówienie, przez sygnały na dachu nie chciała się zmieścić do standartowego. Nazwa w aukji faktycznie " Piękny Nysan " , gdyby nie mechanik nigdy nie znalazłbym tego ogłoszenia, cała historia na stronie wyprawy z 2014 roku mynysanie.pl

pzdr

Offline Wyświetl profil  

Gość Nysa/Żuk Service

Jako nowy użytkownik chciałbym przekazać pozdrowienia wszystkim Kolegom i Koleżankom z tego forum. Od pewnego czasu śledzę je z coraz większym uznaniem dla fachowości i zapału tych, którzy kultywują tradycje polskiej motoryzacji. Dzięki takim jak Wy, drodzy Żuko-Nyso-Tarpanomaniacy, przyszłe pokolenia będą pamiętały, że kiedyś Kraj nad Wisłą był w stanie produkować i eksportować własne konstrukcje motoryzacyjne.

Offline Wyświetl profil  

Bywalec Nysa/Żuk Service

Witam i pozdrawiam miłośników Polskich dostawczaków :)

Offline Wyświetl profil  

Gość Nysa/Żuk Service

Pojazd: Gaz
Chcialbym ze slaska powitac wszystkich fanow polskiej motoryzacji. Jestem posiadaczem kilku pojazdow z epoki minionej ale zadnego samochodu polskiej produkcji. Ale za to mam Gaz-a 69 z silnikiem Zuk-a S-21.

Offline Wyświetl profil  

Gość Nysa/Żuk Service

No witam wszystkich miłośników :D Żadnego dostawczaka jako takiego w 1:1 nie posiadam ale mniejszą skalą mogę się pochwalić :) noi mam Komara i Ogara.

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 521 T 1969
Pan Modelarz pisze:
No witam wszystkich miłośników :D Żadnego dostawczaka jako takiego w 1:1 nie posiadam ale mniejszą skalą mogę się pochwalić :) noi mam Komara i Ogara.

Witam kolegę po fachu i zapraszam do działu modelarskiego 8)

...a w innych działach też można znaleźć ciekawe dla modelarza informacje o tym, jak wygląda np rama, kabina Żuka od dołu, szkielet nadwozia Nysy, itd

osobiście też zaczynałem lata temu od modelików Nys, by zacząć składać Nyski w 1:1 8)

Nyska - to wciąga :mrgreen:

Nysa 522 M 1980 (Mikrobus)
Nysa 522 T 1992 (Towos)
Ford Fiesta Focus 1996 (prototyp)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Witam
Gość Nysa/Żuk Service

Pojazd: Polonez Truck 1992
Witam
Mam na imię Norbert i jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata 125p Pick-up oraz Poloneza Trucka z ostatniego rocznika robionego na Borewiczu. Oraz jeszcze kilku autek, motocykli i motorowerów z okresu PRL nie pasujących to tego forum.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: Witam
Przyjaciel Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Żuk A15 1970
NORBY33 pisze:
[...] Oraz jeszcze kilku autek, motocykli i motorowerów z okresu PRL nie pasujących to tego forum.

Witam. Nie ma takiej rzeczy z napędem silnikowym z PRL coby nie pasowała do tego forum, niemniej jednak dyskutujemy głównie o dostawczakach ;)

Offline Wyświetl profil  

Bywalec Nysa/Żuk Service

Cześć i czołem!
Nowy wita!
Nie posiadam jeszcze żadnego dostawczaka choć w garażu stoi KMZ z '64, UAZ z '93 i Ogar z '80. Teraz czas na coś fajnego :)
Zaczynam powoli poszukiwać Nysy 521 lub 522. Absolutnie się nie znam, ale liczę, że uda mi się zagłębić temat.
Nyska będzie całkowicie odbudowana i liczę, że zabierze moją liczną rodzinę tam i ówdzie ;) (początkowo starczał mi Ogar, potem KMZ, potem UAZ, ale w związku z powiększeniem się rodziny o kolejnego bąbla to już za mało).
Docelowo Nyska ma być przekazana niedawno urodzonej córce jak dorośnie czyli ma zostać w rodzinie po wieki wieków. Amen.
Pozdrawiam z Opolszczyzny!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 973 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 65  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.