Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 23:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Tylko mineralny zadnych syntetyków które na nowych recepturach sa zrobione , stara receptura tak jak Selektol SD 20W/30 , caly syf jest na dole w misce olejowej , co 2 lata nowy olej niezaleznie ile km sie zrobi, manufaktura Rektol która produkuje oleje tam doradza sam szef , i tez dla nowego silnika jest ten SAE 30 na docieranie , 500 km na tym pojezdzic , wlasnie taki mam teraz zalany , potem 20W/30 bedzie wlany. Tak samo doradzili mi olej do skrzyni biegów, ja nigdy juz nie wleje oleju Liqui Moly czy jakiegos innego co robi wielka reklame , bo to gówno warte !!! jakies dobre 6 lat jezdzilem wlasnie na tym "oldtimer öl " Liqiu Moly i tez co 2 lata wymienialem , i panewka poszla !! no wiadomo byla Nysa uzytkowana i wlewano byle co , ale u mnie dostawala co najlepsze tak uwazalem.

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

a z patentów to wstawilem gwintowe wstawki M10 do glowicy na mocowanie kolektora , odrazu do nowej glowicy , teraz mozna dociagac kolektor jak to sie mówi "po chlopsku" bez obawy ze szpilke wyciagnie z alumiowego gwintu M10 glowicy , stosuje Würth-time sert , podgrzewacz w kolektorze wydechowym ustawiony na wylot spalin i zaspawany, pompka paliwa ze sprezyna dolna która odciaga reczna dzwigienke , korek spustowy oleju z dodatkowym magnesem neodymowym , wywiercilem dziure 6 mm na jakies 0,5 cm gleboko , wsadzilem magnes i zapunktowalem , tak ze jak cos ma jeszcze byc w nowym silniku to magnes wylapie , ogólnie dobrze miec taki korek. Wracajac do glowicy to oplaca sie w przypadku nowej otworzyc 2 zaslepki i przedmuchac w mojej bylo duzo opilków aluminiowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Marian pisze:
Super, że nowe serducho wjechało ;) Jednak z tym olejem to mnie zaskoczyłeś. Przy nowym silniku, z nowymi uszczelkami ja bym lał syntetyk. Oleje syntetyczne mają lepsze właściwości smarne. Jak sobie zobaczysz krzywki wałka rozrządu silnika, co chodził całe zycie na syntetyku versus takie co na mineralnym chodziły to byś sie przekonał, że mineralny to już tylko do starych silników, które nie mialy remontu robionego, a wcześniej na mineralnych chodziły...

olej mineralny na starej recepturze zrobiony w manufakturze , jest lepki zielonkawy kolor ma , to niejest cos nowego co ma skladniki oczyszczajace jak te wszystkie Liqui Moly , Castrole itd , niezaleznie co stoi na opakowaniu pólsyntetyk czy mineralny to robione jest na duza ilosc. W PRLu nikt Selektolu niezalewal , bo byl drogi , wlewalo sie LUX a to bylo gówno które robilo sie zadkie jak woda , i wykanczalo taki walek rozrzadu , i inne czesci. Olej mineralny na starych recepturach niepodrywa syfu tylko zostaje w misce olejowej na dole , silnik gaznikowy brudzi bardziej olej , dlatego niezaleznie ile sie jezdzi co 2 lata wymienic olej , i tez wole otwarta odme z gaznikiem Jikov.

Offline Wyświetl profil  

Bywalec Nysa/Żuk Service

Pojazd: Nysa 522 Towos 1990
Powiem tak ,,no ładne cacko,,

Offline Wyświetl profil  

Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

LukaszW pisze:
Powiem tak ,,no ładne cacko,,

dzieki Lukasz :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.